hogyan-apoljuk-a-laminalt-padlot

Hogyan ápoljuk a laminált padlót?

A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Manapság a laminált padló a legnépszerűbb burkolóanyagok egyike, ha viszont arra kíváncsi, milyen ápolást igényel, megdöbbentően kevés megbízható információt találhat erről. A mostani cikkünkben éppen ezért összegyűjtöttük, mire kell figyelnie, hogy sokáig élvezhesse lakása szépségét!

A padlóválasztás komoly döntés, hiszen évekre, sokszor évtizedekre választunk burkolatot a lakásunkba. Az otthon az a hely, ahol jó lenni, ám ez nem megy magától: ahhoz, hogy jól érezze magát, nem elég hangulatosan berendezni a lakást, hanem a karbantartásra is oda kell figyelni. Ahogy a bútorok, vagy az ablakok, úgy a padló is különleges gondoskodást igényel.

Ez azonban korántsem akkora ördöngösség, mint elsőre tűnik! Ha néhány egyszerű szabályt betart, olyan rutint alakíthat ki, amivel gyerekjáték a takarítás, mégis évekkel hosszabbítja meg a laminált padló élettartamát.

nyito-lefele-nyil-bibor

Tények és tévhitek a laminált padlóval kapcsolatban

Sokan azért választják a laminált padlót, mert „igénytelen”, nem szorul olyan ápolásra, mint a hagyományos parketta. Nos, ebben van is némi igazság: mivel a legfelső rétege általában műanyagból van, ezért laminált padló könnyebben kezelhető, mint más padlóburkolatok.
Ebből néhányan viszont azt a következtetést vonják le, hogy a laminált padló vízálló, és bátran nekiesnek a tocsogó felmosóronggyal. Amikor aztán pár év múlva felpúposodott, töredezett padló várja őket, már késő bánat: ekkor már nem segíthet más, csak a csere.

Hogyan hosszabbíthatja meg a laminált padló élettartamát?

 • A laminált padlót bármikor nyugodtan felmoshatja, a lényeg, hogy a mop, vagy a rongy csak enyhén legyen nedves, semmiképpen se tocsogjon! Illesztései ugyanis ennek a padlófajtának is vannak, ezek mentén pedig – akármilyen pontosan rakták is le – beszivároghat a víz az alsóbb rétegek közé. A legtöbb laminált padló alapja valódi fa, ami károsodhat a túl sok víztől.
 • A következő hiba: a túl gyakori felmosás. Bizonyos laminált padlókon a fajtájuk vagy színük miatt jobban meglátszik a por, ez pedig sokakat zavar, akik ilyenkor rögtön nekiesnek a felmosóval.
  A túl gyakori felmosás azonban az előbb említett oknál fogva hosszú távon káros is lehet, hiszen bárkivel előfordul, hogy nem mindig csavarja ki eléggé a rongyot, és egyre több víz szivárog be az illesztések között.
 • A legbölcsebb, ha már a laminált padló megvásárlásánál gondol arra, hogy a sötétebb árnyalatú padlón sokszor már 2-3 nap után is meglátszik a por. Ezt ugyan még az allergiások sem igen érzik meg, Önnek könnyen az az érzése támadhat, mintha valami koszfészekben élne, ami nem túl kellemes érzés. Ilyenkor gondoljon arra: a padló van Önért és nem fordítva! Ne szúrjon ki magával, válasszon olyan árnyalatot, ami nem csak a katalógusfotókon mutat jól. Ezt nem kell indokolatlanul sűrűn takarítani, és így csökken a károsodás kockázata is.
 • Sokan mindenféle alternatív megoldást kipróbálnak, ezek némelyike azonban károsíthatja a burkolatot.
  Bárki ajánlja, laminált padló tisztítására soha ne használjon súrolószert, se mosószódát, sót, se más szemcsés anyagot! A padló ugyanis megkarcolódhat, és akár véglegesen károsodhat, amit utána javítani lehet ugyan, de eredeti szépségét sosem nyeri már vissza.
  Ugyanez vonatkozik az egyéb vegyszerekre. A legbiztosabb, ha boltban kapható, kifejezetten laminált padló ápolására kifejlesztett tisztítószert használ, ezt ugyanis éppen arra fejlesztették ki, hogy kíméletesen tisztítson, de ne hagyjon csíkot, sem karcolást maga után. Ráadásul a speciális ápolószerek elég gazdaságosak szoktak lenni: 5-10 liter vízhez egy kupaknyi bőven elég belőlük.

4 tipp, ami megkönnyíti a laminált padló ápolását

 1. Megkönnyítheti a saját dolgát, ha úgy rendezi be a szobát, hogy a padlót a lehető legkevesebb szennyeződés érje.
 2. A gurulós székek alá mindig tegyen padlóvédő fóliát, a szőnyegek alá csúszásgátlót, a bútorok lábaira pedig erre a célra kapható filcpárnácskát, így elkerülheti a karcolásokat és a laminált padló idő előtti kopását.
 3. Ha a növénylocsolás során egy kis víz a padlóra folyik, azt érdemes azonnal feltörölni! Egy pár csepp víz ugyan még nem a világ, de ha ez gyakran előfordul, az nemcsak vízfoltokat, hanem a padló púposodását, a felületének a kipattogzását is okozhatja.
 4. Figyeljen arra, hogy a laminált padlóra ne kerüljön szemcsés piszok, például homok, föld, sár, stb., mert ezek ugyanúgy koptathatják, mint a durva tisztítószerek. Ha mégis ilyen szennyeződés van a lakásban, akkor seprés helyett inkább porszívózza fel, hogy ne karcolja végig a felületet. A legegyszerűbb, ha utcai cipővel nem lép be a szobába.

Ha megfogadja a fenti ápolási tanácsokat, egy kis odafigyelésért cserébe évekkel hosszabbíthatja meg laminált padlója életét.

nyito-lefele-nyil-bibor

Gratulálunk, elolvasta a cikket. Ha tetszett, mutassa meg az ismerőseinek is!

biborhaz-kerjen-ajanlatot-vagy-ingyenes-visszahivast

Felújítást tervez? Esetleg építkezést? Talán már folyamatban vannak a munkálatok, de még nem talált megfelelő nyílászárókat? Válasszon egy Önt érdeklő termékcsoportot az alábbiakból, és máris egy lépéssel közelebb kerül a megoldáshoz.

 • Bíbor ház A kiválasztás után, nyomja meg az "Ez érdekel" gombot, és az adott termékcsoport weboldalára jut.

 • Csak 1x kattintson az érdekel gombra, majd várjon 10 másodpercet!

  nyito-lefele-nyil-bibor

Posted in Blog and tagged , , , , , , , .